Valarna – havens jättar

Valarna är havets motsvarighet till skogens älgar eller savannens elefanter. Det är vänliga jättar som för det mesta håller sig borta från människor och bebyggelse. En val är trotts allmän uppfattning inte en fisk utan ett däggdjur. De föder alltså levande ungar efter en dräktighet på mellan nio och tolv månader. De har inga gälar utan de har lungor precis som andra däggdjur och de kommer upp till ytan för att andas genom ett hål på ryggen.

Klimatförändringar gav mat åt valarna

Valen har en intressant historia, de härstammar till exempel från samma art som flodhästarna men har utvecklats till att helt leva under vatten till skillnad från sin släkting. Men när så blev valarna störst? Forskare har funnit att för ungefär 4 miljoner år sedan så skedde en förändring i klimatet som senare skulle leda till istiden. Kalla vindar gjorde så att glaciärer bildades vilket kylde ner haven. I det nu kallare vattnet frodades mängder av näringsrik plankton som valarna åt. Nu hade de näring nog för att bli ännu större!

Kanske man kan kalla dem havets städpatrull

Man kan säga att valarna städar haven på plankton, alger och småfisk. flyttstädning Sandviken städar på samma sätt ditt hem rent från skräp, damm och fläckar. Det är en riktigt bra möjlighet att man kan anlita någon som gör jobbet åt en. För precis som att valarna är proffs på att städa haven så är städfirman ett proffs på att städa ditt hem. Det går fort, sparar tid och blir bra gjort. Då kan du göra något annat som kanske är roligare.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews