Arbeta med djur – bli veterinär
Många drömmer om att bli veterinär när de är små, och få jobba med söta, fluffiga djur hela dagarna. Verkligheten ser visserligen lite annorlunda ut för de flesta veterinärer, eftersom de kan få jobba med alla sorters djur (även stora eller fjälliga djur), och de ofta måste träffa djuren när de mår mycket dåligt – men det är sant att man får jobba med djur som veterinär, och framförallt hjälpa dem att må bättre. Därför är det också många som behåller drömmen om att bli veterinärer när de växer upp.
För att bli veterinär måste man studera länge – lika länge som för att bli läkare, faktiskt. Det är ju inte heller konstigt, eftersom man blir en läkare för djur, och djur kan drabbas av minst lika många sjukdomar och olyckor som människor. Utbildningen kallas för Veterinärprogrammet i Sverige, och är 5,5 år lång. I utbildningen ingår förutom mycket teori även praktiska moment, samt en så kallad kliniktid, då studenterna får jourtjänstgöra som veterinärer. De första åren av utbildningen är inriktade på att lära eleverna ett vetenskapligt arbetssätt, samt hur ett djur är uppbyggt när det är friskt. Det ingår med andra ord en hel del naturvetenskap i Veterinärprogrammet, då man går igenom djuret från molekylnivå till organnivå. Under utbildningens första år studerar man också hur sjukdom kan uppstå hos djuren och hur de påverkas av olika läkemedel. Dessutom går man igenom den rent praktiska biten av att vara en veterinär, som hur man undersöker olika djur och vad man bör tänka på när man talar med djurens ägare. Veterinärprogrammet kan läsas vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, som har sitt huvudsakliga campus i Uppsala.
Många väljer också att studera till veterinär utomlands. Det finns en mängd utbildningar utomlands som leder till en veterinärsexamen, och varför inte kombinera studierna med att få erfarenhet av att leva och bo utomlands? Alla veterinärsexamener som har studerats och godkänts inom ett EU-land kan omvandlas till en svensk veterinärslegitimation genom en ansökan. Om man däremot har valt att studera till veterinär utanför EU måste man genomgå en tilläggsutbildning i Sverige innan man kan få sin legitimation och arbeta som veterinär i landet.
Efter att man har avslutat sin utbildning är man dock inte riktigt redo att börja jobba som veterinär – först måste man ansöka om sin yrkeslegitimation, vilket man gör hos Jordbruksverket, som är den myndighet som utfärdar veterinärslegitimationer. Många väljer efter detta att arbeta som yrkesverksamma veterinärer under några år, men det finns möjlighet att utbilda sig vidare i form av olika specialiseringar, till exempel inom hästsjukdomar eller grisens sjukdomar.
En typ av sjukdom som man kan behöva behandla oavsett om man arbetar med människor eller djur är ögoninflammation, eftersom det kan drabba hundar, katter och andra djur likaväl som det kan drabba människor. Om du misstänker att du har ögoninflammation, kan du läsa mer om symptomen på KRY.se. Där kan du också få rådgivning från en läkare om huruvida du bör uppsöka en vårdcentral.
x699d0