Smarta katter

Att katter är smarta djur som går sina egna vägar och på egen hand löser sina problem, är inget nytt. Katter och människor har levt sida vid sida i 10 000 år. Medan hundar och människor började samarbeta med varandra, har vi istället accepterat kattens lynne och låtit den vara och leva så som den är. Katten, i sin tur, har lärt sig att leva med oss människor, men utan att ge avkall på sina egenheter. För att få en mysig sällskapskatt behöver vi hantera, kela och leka med den redan när den är kattunge.

Katten förstår dig

Djur som lever nära oss blir mästare på att tyda vårt kroppsspråk och vår röst. Visste du att Katter kan läsa av dig men litar helst på sig själv, till skillnad från hundar som gärna vill att vi samarbetar? Katter lyssnar på oss och man har i studier kunnat bekräfta att de känner igen sin ägares röst. Om de känner sig rädda eller oroliga för något, försöker de läsa av sina ägare för att förstå hur de ska bete sig. En skillnad mot hundar är dock att när katten flyr, flyr den även från sin ägare, medan hunden söker trygghet hos husse och matte.

Din katt kan mer än du tror

Olika försök visar att katter och hundar lär sig lika lätt, men att katter har lättare att fokusera och blir inte lika lätt distraherade. Man tror att det beror på att katten är en jägare och dess instinkt är att kunna sitta stilla och fokuserat vänta ut sitt byte innan den anfaller. Du har kanske sett att katten är väldigt uppmärksam på dina rörelser, precis som den är på rörelser från en sork i gräset eller en fågel i buskaget. Huskatten har mer gemensamt med vilda katter, än vad hunden har med vargar. Det gör att de självständiga kattdjuren, hur tillgivna de än är, litar mer på sin egen förmåga att klara sig, än på ägarens omsorg.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

hotnews